Парламентът може да работи до началото на юли, изчислиха пред “Труд

...
Парламентът може да работи до началото на юли, изчислиха пред “Труд
Коментари Харесай

Само нови избори решават кризата

Парламентът може да работи до началото на юли, пресметнаха пред “Труд news ” депутати
Партиите в Народното събрание обмислят още веднъж да удължат действието на Бюджет 2022

Служебните министри без летни отпуски

С следващи предварителни избори партиите се надяват този път да излязат от политическата рецесия, разясниха пред „ Труд news ” социолози и депутати. Сондажите на екипа на „ Труд news ” измежду народните представители от всички парламентарни групи демонстрираха, че държавно управление на Мария Габриел е обречено на крах, а кабинет на ППДБ също няма късмет да събере парламентарно болшинство.

Все повече представители на другите политически обединения започнаха да цитират преди ден евентуална дата за предварителния избор - 10 септември. Парламентът може да работи до края на юни, да се разпусне с декрет на президента на 10 юли и два месеца по-късно да се проведат предварителните парламентарни избори, обявиха през вчерашния ден депутати след следващия несполучлив опит да бъдат определени даже ръководители на непрекъснатите комисии.

“Мария Габриел си дава ясна сметка, че отговорността ѝ е огромна. Ако не се осъществя първият мандат, то вторият наподобява неосъществим и опцията за нови предварителни избори е огромна ”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Депутати от ППДБ импровизирано разясниха пред “Труд news ”, че в обединението им от ден на ден натежава мнението за нови избори, тъй като при създалата се обстановка всяка поддръжка или взаимно ръководство с ГЕРБ-СДС ще им донесе репутационни вреди. В обединението на Политическа партия и Демократична България се страхували, че в случай че внесат проектокабинет за гласоподаване в пленарна зала, този път държавното управление “Денков ” може преднамерено да бъде подкрепено от ГЕРБ и Движение за права и свободи и това ще обезсили ППДБ за локалните избори.
От Българска социалистическа партия признаха, че тъкмо в този момент на партията не ѝ трябват предварителни избори, само че присъединяване в каквото и да е краткотрайно ръководство ще е по-голяма злополука за алените.

„ Труд news ” откри, че в другите парламентарни групи към този момент надвива мнението, че Народното събрание няма да има време да одобри Бюджет 2023 на служебното държавно управление и ще се наложи да се удължи още веднъж действието на Бюджет 2022, ще се вдигне тавана на дълга, с цел да може трупащият се недостиг да бъде затрупан с нов дълг. Намеренията са бюджетната процедура да се задейства идната седмица, с цел да може до 10 юни да има решение за удължение на бюджета, защото след тази дата няма да имаме настоящ бюджет.

Партиите в Народното събрание чакат президентът Румен Радев да свика съвещания с партиите и преди втория мандат, с цел да се посочи какъв брой време ще би трябвало на депутатите за бюджетната процедура и да се потърси консенсус за изборите на 10 септември.

Служебните министри към този момент са предизвестени да не бързат да възнамеряват отпуск през лятото, тъй като ще продължат да ръководят ведомствата си. Част от тях още предишния петък бяха изпразнили кабинетите си, защото упованията бяха държавното управление “Габриел ” да има болшинство в пленарна зала. Тази седмица служебните министри са пренесли кашоните с персонални движимости назад, разясниха пред “Труд news ” членове на кабинета на Гълъб Донев.
Борислав Цеков, доктор по конституционно право, пред “Труд news ”: За избор през септември би трябвало да се разтеглят процедурите при президента


Коалиция “Стою ” щяла да сменя Конституцията. Представяте ли си ги? Как Стою и Коко Минчев ръчкат в гугъл и звънят по адвокатските фирми на мама и тате да им оказват помощ в паузата сред два контракта за продажба на свине и на аграрни земи IV-та категория? 

Общо взето това е равнището на новоизлюпените constitution-makers. Уикипедия в северномакедонски вид. Когато се приема нова конституция, нормално гласувалите я биват наричани от време на време по американски обичай “бащи-основатели ”. Представяте ли България с “бащи-основатели ” Стою и Коко? Аз не.

Ако се стигне до нови, следващи предварителни парламентарни избори, което е доста евентуално, ще е належащо да се разтеглят процедурите по съвещания при президента. Това би трябвало да се направи, с оглед датата на изборите да бъде най-малко през септември, а не в разгара на лятото. Както е известно, след разпускането на Народно събрание, датата на новите избори би трябвало да е до 2 месеца.

Предстоят обаче и локални избори - мандатът на кметовете и съветниците изтича в края на октомври, само че ще е належащо много огромно отсрочване на конституционната процедура, с цел да се съвместят парламентарни и локални избори.
Александър Маринов, ръководител на стратегическия съвет на президента: Никой не желае да ръководи
Вариант е предварителните избори да са на 10 септември



Остават ни към 20 дни до датата, когато завършва действието на удължителния закон за бюджета. След 10 юни няма да има настоящ бюджет. Министърът на финансите нееднократно предупреждаваше за всички вероятни последствия. Ще става все по-трудно за страната да обезпечава нужните обществени заплащания.

Проблемите са систематични, те не се свеждат до една или друга партия или политически началник. Просто системата дава към този момент накъсо, забила е. Виждаме всевъзможни вероятни комбинации, всевъзможни опити и ходове, в това число и ексцентрични. Резултатът е по-зле в сравнение с планината, която се е напънала и родила мишка.

Моето усещане е, че никой не желае да ръководи и да носи отговорност, тъй като в действителност има опасности, тъй като взаимното доверие е негативно. Сметките са кой ще излезе неприятният и кой ще бъде безотговорният.

Освен че нямаме бюджет, имаме нетърпима обстановка - редица основни държавни институции са с изминал мандат или непопълнен мандат. Има сянка на подозрение върху легитимността на този Висш правосъден съвет. Формално той работи съгласно закона, само че очевидно нещо не е наред.

Между първия и втория мандат имаме огледална картина. Ако не стане с първия, няма по какъв начин да стане и с втория, а третият мандат е предполагаем. През юли към този момент на практика е невероятно да има избори, през август никой няма да желае такива, вид е да бъдат към 10 септември.
Юрий Асланов, социолог, пред “Труд news ”: Предсрочен избор надали ще повтори сегашната настройка на Народно събрание


Теоретично към момента има опция за сформиране на постоянно държавно управление. Но в случай че първият мандат се провали и тази опция отпада. Тогава - отиваме на избори.

Наивни са изказванията, че държавно управление с първия мандат може да мине с скрито гласоподаване. За да се вземе решение за скрито гласоподаване първо би трябвало да има очевидно гласоподаване. И този, който си мисли, че при скрито гласоподаване, нещата ще се подредят по метод, който не харесва, ще е срещу тайното гласоподаване. И на процедура ще управлява явния избор позводно и поротно, както се споделя.

На доктрина държавно управление с първия мандат при отхвърли на ППДБ, Българска социалистическа партия, и “Възраждане ” да дадат поддръжка, може да стане при неявяване на депутати от залата. Тогава прагът за болшинството отпада. Правителство не се избира със 121 гласа най-малко, а се избира с 50 плюс от участващите в гласуването.

Отделен въпрос е какъв брой дълго би издържало сходно държавно управление. Отсега е ясно, че няма да е дълго. Но се колебая, че в този миг някого го устройва да има държавно управление. По-скоро ще се отиде на избори, с цел да се избегне протичащото се зад кулисите във връзка на броженията в правосъдната власт.

Смятам, че прекомерно се драматизира това, че ще отидем на избори. В изборите няма нищо неприятно. По-добре избори, в сравнение с таза тъга. Всички настояват, че изборите ще дадат същия резултат, само че това няма да се случи и най-добре ще е да се види какъв ще резултатът, с цел да се ревизира дали сегашната настройка на Народното събрание към този момент не е изчерпана и да се върви към ново разположение на силите. Парламентарните избори ще бъдат доста близо по време до локалните избори, тъй че на процедура двете акции ще се слеят и това ще раздаде доста нови функции на доста нови хора. И евентуално и интензивността няма да е същата. Предполагам, че ще е по-висока, тъй като локалните избори увличат сила, която е в полза на доста повече хора, в сравнение с парламентарните избори.

Добре ще е обаче, до момента в който го има към момента този парламент да се одобри бюджетът.
Костадин Костадинов, водач на “Възраждане ”: Единственото решение са нови избори


Интересите на България сега изискват нови избори, тъй като конфигурацията в Народното събрание е ялова и няма по какъв начин да създаде дейно българско държавно управление. Няма да има депутати от “Възраждане ”, които да поддържат държавно управление на други партии. В момента виждаме разпада на един колониален модел, единственото решение са нови избори.
Мустафа Карадайъ, водач на Движение за права и свободи: В разговор да намерим излаз от политическата рецесия


По-добре в такава комплицирана обстановка да следваме малко по малко процесите без да ги предпоставяме и изпреварваме, в случай че желаеме нещо да се случи. Ако концепцията е да се саботира всяка една опция, ще се провали всичко, което може да се случи. Не единствено ние от Движение за права и свободи споделяме, само че и другите политически сили споделят, че при нас има положителни специалисти. Не че при другите няма, във всички партии има положителни специалисти. Ние ще се отнесем доста съществено към въпроса. Една огромна част от икономическите проблеми ще се решат посредством вложения, а не посредством популизъм. Закъснението от две-три години по Плана за възобновяване и резистентност можем да го компенсираме и преодолеем с хора, които са наясно с процесите в Брюксел. Това го казахме и на срещата с ГЕРБ, по този начин би трябвало да ускорим процеса. От Плана за възобновяване една стотинка не е изхарчена оправдано. Политиците би трябвало да се отнесем с разсъдък и отговорност към проблемите. В разговор да намерим излаз от политическата рецесия и да подредим системите в страната, с цел да действат - законодателната власт не действа, няма постоянна изпълнителна власт и правосъдната власт има съществени проблеми.
Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия: Няма да участваме в спекулации за игри с кворума


Винаги при такива обстановки се пускат всевъзможни интриги и операции. Първата беше, че сме се договорили с ГЕРБ и към този момент държавното управление е готово - както виждате не е правилно. Сега втората е, че наши депутати ще поддържат или с неявяване, или с излизане от зала държавно управление. Категорично ви декларирам, че това няма да стане. Българска социалистическа партия няма да взе участие в спекулации за игри с кворума. Депутатите на Българска социалистическа партия даже няма да осъществят командировките си. Всички, които имаме някакви командировки - няма да ги изпълним. Аз трябваше да съм на публично събитие на годишнина на немските социалдемократи по покана на господин Шолц, само че няма да отпътува. Както постоянно сме ви казвали: в случай че получим покана, ще участваме в диалозите за втория мандат с безусловно същата кардинална позиция. Ако изискат нещо съществено, да не оферират партиен министър председател, подготвен кабинет, някакви там таблици с цели, преди да са ги разискали с тези, от които желаят поддръжка. Това е разумно - когато искаш поддръжка от някого и не ти стигат гласовете, първо седни да разговаряш преди да слагаш нещо готово на масата и да искаш натискачи на копчета.
Андрей Гюров, народен представител от ПГ на ППДБ: Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ-СДС


Ясно сме декларирали, че няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ-СДС с кандидат-премиер Мария Габриел. Няма да преосмислим позицията си, даже да ни бъде дадена опция да предложим свои специалисти в проекто-правителството на ГЕРБ. Ние сме в политиката не за празни кутийки или цялостни чекмеджета, а с цел да отстояваме своите правила. Последните обстановки, които виждаме в едни от най-висшите институции на страната, демонстрират и за какво тази кардинална позиция е вярната. Ще проведем нови диалози с всички политически партии и ще забележим дали това ще предпостави промени във формата и състава на държавното управление, което сме предложили.
Слави Трифонов, водач на Има Такъв Народ: Ще подкрепим кабинет от специалисти, даже и да не мине


Ситуацията в страната е тъжна и отвратителна. Има Такъв Народ ще поддържа държавно управление от специалисти. За да свърши работа държавното управление би трябвало да е експертно, от специалисти, хора, които схващат. Причина за решението е, че след 3 месеца проблемите в страната ще бъдат в пъти по-големи. Политиците, които в този момент отхвърлят да решат тези проблеми, отново ще застанат в предизборна акция и ще желаят да ги избираме. Знам, че един подобен кабинет може да не получи поддръжка, само че аз и моите сътрудници ще сме спокойни, тъй като сме създали каквото би трябвало. Зам. -главният прокурор се опасява да не го убие основния прокурор. Все едно, че става дума за наркокартели в Мексико. В Народното събрание е цялостно с хора, които не би трябвало да са там. Говорят неща, които нямат общо с действителността, тъй като не могат да се схванат да създадат държавно управление. Как страната да работи на автопилот, и то в аероплан без гориво. На 10 юни страната остава без бюджет - няма да има пари за лекари, учители, служители на реда, за пенсии. Държавата ще спре да действа. Защо толкоз се ненавиждаме, че не можем да си създадем качествена правосъдна система и парламент? Има Такъв Народ е в Народното събрание, с цел да работи, не да се пазари и да гони тяснопартийни ползи. Да се вълнува от депутатските заплати и кюфтета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР